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ECAA SUMMER LEAGUE
RULES
To be eligible for the League, a Club must be a member of the Essex County Archery Association.

Any eventuality arising, which is not covered by the League Rules, shall be decided by a League Secretary
who is appointed by the Essex County Archery Association.

The round shot shall be an Albion. Sighters shall be as mutually agreed by the Clubs concerned. If no
agreement can be reached then Sighters shall be at 2pm. For the matches in May and September, if no
agreement can be reached, Sighters shall be at 1pm. League shall take precedence and not be delayed or
hindered by any other shooting on the Ground.

The subscription shall be as recommended by Council. Entries shall be made by the date of the County
Annual General Meeting. No entry fee shall be returned after the Entry Form has been accepted. The Fixture
List shall be issued by the League Secretary as soon as the composition of the League has been determined.

Shooting shall be governed by ‘Archery GB (GNAS) Rules of Shooting’. Separate targets shall be provided
for League matches. Score sheets will be provided by the Home team.

Winners shall be decided on Archery GB (GNAS) Ruling. Win 2 points, draw 1 point, lose 0 points. In the
event of a draw (i.e. same score, same hits, same golds) each team shall score 1 point. When points are
totalled at the end of the season, in the event of a draw, the highest average score over all full matches’ shot
shall decide the winner or loser.

A defaulting team shall score 0 points if it (a) fails to raise a team on the Fixture date at the appointed venue or
(b) fails to provide a suitable ground on the Fixture date. The opposing team will then score 2 points as for a
win.  If so desired, the opposing team can shoot the round on their ground on the appointed league date,
adhering to the League Rules, and submit the score in the customary manner to be added to their Aggregate.
Clubs failing to shoot more than 50% of their matches on the Fixture List shall automatically be withdrawn
and shall be notified by the League Secretary. Matches shot will be considered void. Matches, which are
abandoned due to adverse weather, must have shot six-dozen arrows in order for scores to count. Where
adverse weather affects shooting, the match may only be abandoned by the agreement of at least 75% of the
archers taking part in the match. Matches abandoned after six-dozen arrows have been shot will not be
included in the League Average Table (see Rule 06). Matches which are not completed due to adverse
weather conditions shall be re-arranged within 30-days of the original Fixture date on any suitable Saturday or
Sunday. Teams which are unable to re-arrange a postponed match shall be subject to a decision by the League
Secretary whose decision will be final and binding.

A visiting club must be notified of venue fourteen full days in advance of the Fixture date with any relevant
information necessary.

League teams may consist of eight archers. Any archer who does not complete the round shall be deemed
“Retired” and that archer’s score shall not be recorded. The top five scores shall be counted for the team total.
In the event of a team fielding less than five archers, the aggregate total shall count as if five have shot. A
club that is submitting two or more teams and cannot field two or more teams shall always service the ‘A’
team in preference to the ‘B’ team. Likewise the ‘B’ team in preference to the ‘C’ team.

Awards shall be as follows: A League trophy and five medals shall be awarded by the Essex County Archery
Assaciation to the winning club in each Division. Two individual medals will be awarded, one to the lady and
one to the gent with the highest aggregate score in each Division. Matches abandoned after six-dozen arrows
have been shot will not be included in the League Tables (see Rule 06). The League trophies, which are
perpetual, shall be awarded to the winning club in each Division and held for the following year.

In order to ensure good condition of equipment, etc., the visiting Captain shall inspect target stands, ground,
etc., and, if not satisfied, complaint must be made before Sighters.

Arrow shafts being wholly non-metallic may not be shot in the Essex Outdoor League on sports fields if so
requested by the club hosting the fixture, with the Home club undertaking to visit the opposing ground to
complete the Fixture. Each club shall declare on its entry into the league whether non-metallic arrows are
permitted on its ground. All arrows are shot on the understanding that the Archer concerned and his/her club
fully and consciously accept responsibility for finding any lost arrow(s) and that the said archer and his/her
club accept the use of any and all means to retrieve a lost arrow even though in the process it may be

irreparably damaged
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An archer may only represent the club through which their initial yearly Archery GB (GNAS) Affiliation fee is
paid. If a club submits a score from an archer not affiliated through Archery GB (GNAS) to that club, that
archer’s score will be withdrawn and no substitution score allowed.  Direct members of Archery GB
(GNAS)/ECAA must inform the League Secretary in writing, by the 1% April of each year, the name of the
club they have nominated on their Archery GB (GNAS) form. If they have not nominated a club, they must
inform the League Secretary which club they wish to represent. Failure to do so will render their scores
invalid. Junior club members are eligible to shoot for the Parent club provided the said Junior club is under
the management of the Committee of the Parent club.

The league shall be divided into any number of Divisions. The first Division shall comprise of up to six of the
more skilled teams. The remainder of the teams shall be divided into other Divisions at the discretion of the
League Secretary. At the end of the season, Divisions shall be re-arranged by a ‘one team up, one team down’
promotion and relegation system, based on the points achieved that season. The team with the highest number
of points in each Division, excluding Division One, shall move to the next higher Division, except for the
lowest Division where it shall be two up. The team with the least number of points in each Division shall
move to the next lower Division except for the next to lowest Division where it shall be two down. After the
operation of the promotion and relegation system if, at the start of each season, any team or teams do not re-
enter the League, the number of teams in each Division may be altered at the discretion of the League
Secretary. New teams entering the League shall be in the lowest Division.

Teams entering the League after an absence shall re-enter into one Division lower for each year they were
absent from the League, i.e. 1-year absence, one Division lower, 2-year absence, two Divisions lower, up to a
maximum of the number of Divisions in the League. The position of teams re-entering the League after an
absence shall be at the discretion of the League Secretary.

Clubs may enter more than one team if desired. An archer having occasion to represent his/her club in more
than one team shall not shoot in a greater number of matches than those contained in Division 1.

Dress Regulations for the League is pursuant to Archery GB Rule 307. All Team members are required to
dress appropriately. Any Team Member arriving to shoot wearing blue denim, olive drab, camouflage pattern,
shall be given the option to change such garments or not participate in the League. If the Team Member
insists on shooting and not complying with this Rule then the Team as a whole will void the match.

No compound bows shall be allowed to compete in the ECAA Summer League.

League fixtures shall be shot on the date declared at the Essex County Archery Association Annual General
Meeting preceding the Season.

These Rules shall not be altered except from a proposal by the League Secretary at a Council Meeting of the
Essex County Archery Association.

It is the responsibility of the Team Captain to ensure ALL the League Rules are obeyed, including Dress
Regulations. Contravention of the Rules could result in disqualification of the Team.
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